Ayurvedische behandelingen, Cranio Sacraal therapie, Lymfe drainage, triggerpoint therapie en Raja Yoga

Ayurvedische Yoga therapie – AyurYoga

 

Ayurvedische yoga therapie / AyurYoga is een unieke manier om dichterbij het innerlijk te komen en om meer bewust in het leven te staan. Daarnaast heeft het een positief effect op het immuunsysteem doordat (energetische) blokkades worden opgeheven. Met behulp van specifieke lichaamshoudingen, marmabehandeling en meditatie wordt de energiedoorstroming in het lichaam gestimuleerd.

 

Een sessie bestaat uit een intakegesprek waarbij wordt bepaald wat bereikt kan worden met de therapie, gevolgd door de therapie die bestaat uit verschillende rustige lichaamsoefeningen, marma stimulatie en meditatie. Hier is veel persoonlijke aandacht en wordt goed gekeken en geluisterd naar het lichaam. Dit gebeurt op yogamatjes die in de praktijk aanwezig zijn. Een gehele sessie duurt ongeveer 1 tot 1,5 uur.

 

 

AYURVEDISCHE YOGA THERAPIE (AYURYOGA)Yoga (letterlijke betekenis: eenheid/harmonie) is een eeuwenoud oefensysteem voor de ontwikkeling van het lichaam, geest en ziel). Yoga kan door mensen van alle geloofsrichtingen en levensbeschouwing gebruikt worden om de persoonlijkheid te ontwikkelen en het geestelijke en spirituele te ontwikkelen. Naast de lichaamsoefeningen (asana’s) bestaat yoga uit een complex en allesomvattend systeem dat de mens als geheel beschouwd. Jong en oud, gezond en ziek, yoga kan alle mensen helpen een gevoel van innerlijke vrede, balans en gezondheid te ontwikkelen ( mindfullness).
Yoga en Ayurveda zijn als broer en zus. Beide zijn beschreven in de oude Vedische geschriften. Waar yoga vooral gericht is op het handhaven van de gezondheid door middel van oefeningen, meditatie en pranayama, werkt men in de ayurveda vooral met kruiden, massage’s en lichaamsreiniging. A.Y.T. brengt de kracht van yoga en de helende werking van ayurveda samen.
Door individuele aandacht te geven aan de specifieke conditie, omstandigheden en/of klachten van de klant en rekening houdend met de specifieke constitutie van de klant wordt een individueel yoga programma opgesteld.
Doel is om mensen te helpen vrij te worden van pijn op alle niveaus, fysiek, energetisch, emotioneel en spiritueel. De klant wordt begeleid vanuit het brede perspectief van kennis, ervaring en intuïtie m.b.t. de ayurveda en yoga om balans van de dosha’s en de guna’s te hervinden. De klant krijgt advies op gebied van ayurveda en yoga. Voorbeelden zijn: een persoonlijk oefenschema om fysieke pijn te verminderen/ op te lossen, dieet, ontspanningsoefeningen, het delen van spirituele inzichten en ervaringen.
In ayurvedische yoga therapie sessies wordt de mogelijkheid gecreëerd om nauwkeurig met een bepaalde klant te werken en de 3 Dosha’s door middel van ayurveda en yoga weer meer in evenwicht te brengen. Op deze wijze ondersteund yoga actief en gericht de zelfgenezende krachten van de persoon in kwestie.

 

Literatuur:

Ayurveda Life and Impressions Bodywork by Donald Vanhowten

Ayurvedic Yoga Therapy by M. Stiles

Stress-Free Work with Yoga and Ayurveda by Vinod Verma

Yoga as Medicine by Timothy McCall, M.D.

Marma Points of Ayurveda by Vasant D. Lad

Prana Yoga Flow by Alberto Paganini

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Blog Home