Ayurvedische behandelingen, Cranio Sacraal therapie, Lymfe drainage, triggerpoint therapie en Raja Yoga

Ayurvedische behandelingen

 

Traditionele Ayurvedische Geneeskunde

 

De behandelingen

Bij Ayurvedalife worden  verschillende Ayurvedische behandelingen aangeboden: Ayurvedische massages(Abhyanga), dit is een onderdeel van een Pancha Karma behandeling ( lichaamsreiniging), Shiro Dara begieting, diverse bhasti’s- en marma behandeling

 

Pancha Karma

Het doel van Pancha Karma behandeling is het stimuleren van het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Bij veel mensen heeft het lichaam als gevolg van onder andere levensstijl afvalstoffen opgeslagen. Met Pancha Karma worden verstopte lichaamskanalen geopend waardoor afvalstoffen loskomen en kunnen worden afgevoerd. Bij zieke personen kan het lichaam zich zo richten op herstel en bij gezonde personen zal dit het immuunsysteem bevorderen.

 

Een Ayurvedische lichaamsmassage ( Abhyanga)  bestaat uit een complete lichaamsmassage waarbij gebruik wordt gemaakt van warme olie. Ook wordt er een voedingsadvies gegeven. De gehele sessie duurt ongeveer 4 tot 5 kwartier. Na afloop is douchen mogelijk.

Los hiervan wordt een Ayurvedische hoofdmassage aangeboden.

 

Shiro Dar

Shiro Dar is uitermate geschikt voor het reduceren van stress, het terugvinden van rust en het

 

creëren van overzicht. Door middel van een begieting van het hoofd met warme olie wordt overactieve hersenactiviteit gekalmeerd. Daarnaast heeft het een ontspannend effect voor het lichaam.

De behandeling kan gekleed worden ondergaan en duurt ongeveer 30 tot 40 minuten.

 

 

Ayurvedische behandelingen zijn als enige alternatieve geneeswijze goedgekeurd door de World Health Organization (WHO)!

 

OVER AYURVEDA,

AYUR= leven, VEDA= kennis, inzicht; Ayurveda= kennis of wetenschap van het leven.

De ayurvedische kennis is gebasseerd op kennis welke zich de laatste 5000 jaar in India heeft ontwikkeld op medisch gebied. Dit systeem van praktijk en theorieën over gezondheid en ziekte is zo doordacht dat bijna iedereen Ayuerveda zal kunnen begrijpen. Ayurveda leert zelfkennis en zelfontdekking; het moedigt de mensen aan zichzelf te leren wie ze zijn, waarom ze ziek worden en waarom ze gezond blijven. Hierdoor zijn de mensen in staat het leven aan te passen zodat ze plezier in het leven kunnen hebben.

 

Gezondheid volgens Ayurveda

Binnen de Ayurveda wordt ware gezondheid aangeduid met de term Swastha, hetgeen betekent “staan in je ware zelf”.

 

Sama dosha samagnisca sama dhatu mala kriyah
prassanatmendriya manah svastha itya bhidhiyate.


Bovenstaande sutra betekent:

“Hij/zij die in zich in zijn ware zelf bevindt, wiens Doshas (biokrachten) in evenwicht zijn, wiens Agni (metabolisme) in evenwicht is, wiens weefsels gezond zijn, wiens uitscheiding van afvalproducten goed is, wiens handelingen juist zijn, en wiens geest, ziel en zintuigen in extase zijn, hij/zij wordt gezien als iemand die perfect gezond is.”

 

 

Ayurveda is een levenswetenschap die zich richt op de energie van alle dingen; levend en organisch, gedachten en emoties aan de hand waarvan de persoonlijke constitutie (dosha) wordt bepaald.

Deze constitutie bepaalt je vermogen tot gezondheid en de wijze waarop je omgaat met de gebeurtenissen van alle dag.

Er bestaan 3 dosha’s: VATA, PITTA en KAPHA.

Door begrip te hebben van je eigen constitutie ben je in staat te bepalen op welke wijze je je energie het beste kan voeden en aanwenden. Wanneer de relatie tussen de drie dosha’s Vata, Pitta en Kapha is verstoord zal je je niet prettig in je vel voelen (geestelijk en/of lichamelijk) en zal je er aan moeten werken om de balans tussen deze dosha’s te herstellen.

 

eigenschappen

VATA PITTA KAPHA
droog scherp koud
veranderlijk vettig zwaar
verspreidend vloeibaar vettig
vluchtig licht langzaam
ruw heet slijmerig
helder dicht
beweeglijk zacht
subtiel statisch
licht

Ieder mens is unieken toont de dosha’s op zijn eigen wijze. De verhouding tussen de dosha’s weerspiegelt neigingen en vatbaarheid voor ziekten.

Waar de dosha’s in harmonie zijn heeft de mens onder alle omstandigheden een prima gezondheid. Er bestaat een nauwe samenhang tussen de fysieke constitutie en de geestelijke constitutie. Mensen hebben een natuurlijke aanleg voor emotionele trekken welke onder invloed staan van hun lichamelijke constitutie. Hoe meer je in evenwicht bent, hoe meer je positieve emoties ervaart.

Een goede spijsvertering is essentieel voor de gezondheid. De stofwisselingsprocessen van het lichaam zijn bepalend voor de warmte energie van het lichaam. Deze energie (AGNI=vuur, ook vuurgod) bepaalt de kracht van het lichaam om ziekten de weerstaan. Ook je fysieke kracht wordt bepaald door deze energie. Verstoring van dit proces is een van de belangrijkste oorzaken van ziekte.

Het is verstandig dat voedsel te eten dat je lichaam het beste verteert. Het lichaam is dan optimaal in staat de voedingsstoffen die het nodig heeft in zich op te nemen.

Ayurveda beschrijft diverse vormen van Agni in het lichaam en geest. Onvolledige vertering van het voedsel veroorzaakt AMA (=afval). Ama verstopt de energiekanalen (srota’s) in het lichaam hetgeen weer leidt tot verstoring van de dosha’s. Dit is de grootste oorzaak van ziekten.

De juiste werking van Agni is essentieel voor een goede gezondheid..

Waar ons lichaam dagelijks zwaar wordt belast met stress, vervuiling en kunstmatige toevoegingen in het voedsel wordt continu een extra beroep gedaan op de werking van de klieren.

Regelmatige massage voedt de huid, spieren en zenuwen en wat nog belangrijker is; het stimuleert de lymfestroom die een sterke relatie met de immuniteit heeft.

 

 

Blog Home