Ayurvedische behandelingen, Cranio Sacraal therapie, Lymfe drainage, triggerpoint therapie en Raja Yoga

Cancer Care Yoga – Zaandam; Yoga voor mensen met de diagnose kanker of die daarvan herstellend zijn.

 

YOGA  voor CANCER CARE  CancercareyogaKanker is op dit moment de tweede doodsoorzaak in Nederland, na hart- en vaatziekten. Het is een ziekte die steeds vaker voorkomt. Is er bij jou de diagnose kanker gesteld, staat je leven op zijn kop. Artsen zullen hun best doen je te helpen bij de genezing.

 

De geestelijke gezondheidszorg voor kankerpatiënten was in Nederland tot nu toe minimaal, gelukkig komt hier momenteel verbetering in . Hoe ga je om met je angst voor de dood en het verdriet? Wat doet dit allemaal met je?En  wat zijn de gevolgen voor de familie, vrienden en verzorgers?

Zolang je in de malle molen van ziekenhuisbezoeken zit, ervaar je dat er aan je herstel gewerkt wordt. Ben je klaar met de behandelingen in het ziekenhuis, dan val je in een zwart gat. Het herstel van de behandelingen duurt vaak lang, terwijl er verwacht wordt, dat je al gauw weer aan het werk gaat.

 

Cancer Care Yoga kan een tekort opvullen dat ontstaat in de reguliere zorg, en dan met name de nazorg.

 

Speciaal voor deze mensen is er een vorm van Yoga ontwikkeld om tegemoet te komen aan de speciale behoeften die bij deze groep aanwezig is.

Er wordt gewerkt met speciale meditaties, pranayama’s en asana’s die rekening houden met de fysieke mogelijkheden ten gevolge van de ziekte en de ontvangen behandelingen. Extra aandacht wordt gegeven aan de lymfestroom en het immuunsysteem.

Gekeken wordt naar de psychologische impact die de ziekte heeft (gehad) op patiënt , familie en verzorgers, hierbij valt te denken aan wanhoop, angst, stemmingswisselingen en isolatie.

Onderzoek heeft aangetoond dat het beoefenen van Yoga helpt om weer harmonie te creëren  in lichaam en geest.

 

Cancer Care Yoga helpt je om weer vertrouwen te krijgen in je eigen lichaam.

 

 

Voordelen van yoga zijn:

  • brengt ontspanning en soepelheid
  • stimuleert het zelfhelend vermogen van het lichaam
  • ondersteunt bij een operatieve ingreep, bestraling, chemokuren en/of hormoontherapie
  • versterkt innerlijke kracht en immuunsysteem
  • inspireert, motiveert en geeft zelfvertrouwen
  • verbetert concentratie, ademhaling, slaap-, eet-, en leefritme, kortom de kwaliteit van leven

 

De yogalessen bestaan uit aangepaste, eenvoudige yoga oefeningen, ademhalingsoefeningen, meditatie, visualisaties en affirmaties

In de lessen worden de asana’s zo uitgevoerd dat er geen geweld wordt gebruikt om grenzen te verleggen, maar wordt geprobeerd de deelnemers bewust te maken wat voor hun goed voelt. Het volgende is stil te staan en ervaren wat bepaalde oefeningen voor effect hebben op het lichaam, geest en ziel, dus jezelf (zelfstudie).

 

Yoga is uitdrukkelijk bedoeld als aanvulling op de oncologische (na)zorg.
De lessen vinden plaats in een sfeervolle, ontspannen en veilige omgeving en is toegankelijk voor iedereen, man of vrouw, jong of oud die steun zoekt in het herstel- en verwerkingsproces bij en na kanker, met of zonder yoga ervaring.
Iedere oefening is aan te passen aan de fysieke mogelijkheden van het lichaam na de diagnose kanker. Het is geschikt zowel tijdens als na de medische behandelingen ter ondersteuning van het verwerken van het proces op weg naar herstel.

Voor aanvang van de lessen vindt er een kennismakingsgesprek plaats. Hierin kunnen alle vragen worden gesteld.

 

Voor informatie en aanmelding kunt u bellen met Frans Bossenbroek,

telefoon 06 233 64 645  of  stuur een email naar cranio4u@gmail.com.

 

Meer informatie:

Vrouwen met borstkanker kunnen veel baat hebben bij Yoga. Weliswaar kan yoga borstkanker niet genezen, onderzoek suggereert dat het volgen van yoga, vrouwen met borstkanker kan helpen en ondersteunen bij de volgende kanker-gerelateerde problemen:

 

1) Vermoeidheid
Vermoeidheid komt veel voor bij patiënten met borstkanker, vooral tijdens de behandelingen, zoals chemotherapie en bestraling. Een klinisch onderzoek gepubliceerd in het International Journal of Yoga in 2009, waarbij 88 borstkankerpatiënten waren betrokken die yoga of een andere therapie beoefenden voorafgaand aan de bestraling, liet zien dat de deelnemers uit de yoga-groep significant minder vermoeidheid, psychische klachten, slapeloosheid, en gebrek aan eetlust vertoonden (in vergelijking met de vrouwen uit de therapie-groep).

In een eerdere studie van 13 vrouwen met uitgezaaide borstkanker (gepubliceerd in het Journal of Pain and Symptom Management in 2007), hebben wetenschappers vastgesteld dat een acht weken durende behandelprogramma met yoga bijdraagt aan vermindering van vermoeidheid en pijn.

 

2) Emotionele problemen
Een aantal studies tonen aan dat het beoefenen van yoga kan helpen emotionele problemen bij vrouwen met borstkanker te verlichten. Bijvoorbeeld, uit een studie uit 2009 door het tijdschrift psycho-oncologie, bleek dat patiënten met borstkanker die deelnamen aan 10 wekelijkse, 75 minuten durende  yogalessen grotere verbeteringen in emotioneel welzijn, geestelijke gezondheid, en depressie ervoeren in vergelijking met diegenen  waarvoor een wachtlijst gold. De studie omvatte 44 vrouwen, 34 procent van hen ondergingen de behandeling van kanker.

Andere studies geven aan dat yoga kan helpen prikkelbaarheid, stemmingsstoornis, en negatief denken te verminderen.

 

3) Angst

Yoga kan helpen angst te verminderen bij vrouwen die onder behandeling van borstkanker zijn, blijkt uit een studie uit 2009 naar aanvullende therapieën in de geneeskunde. Voor de studie werden 98 patiënten met borstkanker gevraagd deel te nemen aan een 60-minuten yoga-les of een therapeutische sessie voorafgaand aan het starten van de behandeling van kanker (zoals een operatie). De onderzoeksresultaten toonden aan dat de deelnemers aan de yoga groep lagere niveaus van angst hadden in vergelijking met degenen die een therapie hadden ondergaan.

 

Is Yoga Veilig voor borstkankerpatiënten?

Terwijl yoga over het algemeen als veilig wordt beschouwd, kunnen bepaalde houdingen problemen opleveren of kan spier- en / of gewrichtsschade veroorzaken als de houdingen  niet goed worden uitgevoerd.

 


Hoe yoga te integreren bij borstkanker?

Yoga heeft een aantal voordelen voor borstkankerpatiënten, maar het is geen vervanging voor een medische behandeling. Wanneer u geïnteresseerd bent yoga te integreren bij de behandeling van borstkanker, overleg dan met uw arts.

 

Samskara’s

De yogafilosofie zegt dat samskara’s (indrukken, ervaringen) aan de basis staan van alle onnodige lijden.

In ons onderbewustzijn worden indrukken nagelaten door ervaringen in dit leven of in vorige levens ( reïncarnatie gedachte). Mede door yoga kunnen we leren om gewoontepatronen in ons zelf te herkennen & erkennen om zo bepaalde veranderingen in ons zelf aan te kunnen brengen.

Er zijn volgens de Veda’s vijf patronen in het denken (citta-vrittis), die onze ervaringen bepalen. Dit zijn: juiste kennis, onjuiste kennis, fantasie, slaap en geheugen. Daarbij is het filosofisch uitgangspunt: ‘Leer uw ware Zelf kennen’.

Deze patronen bepalen in hoge mate onze leefwereld. Door ontspanning van de geest door yoga worden deze patronen verzacht en uiteindelijk losgelaten. Dan is het mogelijke die geestelijke ruimte als het ware opnieuw op te vullen of te herinrichten.

Yoga heeft een positief effect op ziekte- en pijnklachten, zowel lichamelijk als geestelijk. Door de Vedische kennis, kunnen de beoefenaars meer rust, ruimte, en spiritualiteit beleven & creëren. Tijdens de sessies zie ik dat personen met (chronische) ziekte- en pijnklachten vaak in een vicieuze cirkel denken. Ze hebben pijn dus durven ze niet te bewegen en blijven de klachten hetzelfde. Door aandacht te geven aan de klachten en het bewust  maken van hoe je bijvoorbeeld door middel van ademhalingsoefeningen, fysieke houdingen, ontspanning en meditatie een ander gevoel  teweeg kan brengen in de ziekte- en  pijnbeleving dan is er een belangrijke gewoonte doorbroken en is er ook kans op herstel.

 

zie ook:  Scientific Results of Yoga for Health and Well-Being ( Full Video)

http://www.youtube.com/watch?v=z16-HV5bnw8

 

Massage

Massage geeft een verbetering van de levenskwaliteit bij patiënten met uitgezaaide kanker. Het vermindert de pijn en verbetert de slaap, hetgeen ook wordt aangetoond in klinisch gecontroleerde studies.

Massage brengt verschillende reacties teweeg in ons lichaam: de activiteit van het parasympathisch zenuwstelsel verhoogt en meer oxytocine komt vrij in het lichaam.

Ziekte brengt stress met zich mee: pijn, onzekerheid en angst. Die stress beïnvloedt het herstel na ziekte in ongunstige zin, dus vormt het voor elke oncoloog en verpleegkundige een uitdaging om hun therapie aan te vullen met stressverlagende behandelingen.

(BRON: Lindgren L, Rundgren S, et al. Psycological response to touch massage in healthy volunteers. Autonomic Neuroscience: Basic and Clinical 158 (2010) 105-110

Toth M, Marcantonio ER et al. Massage Therapy for Patients with Metastatic Cancer: A Pilot Randomised Controlled Trial. J. Altern Complement Med. 2013 Jan31.

 

Bronnen:

Carson JW, Carson KM, Porter LS, Keefe FJ, Shaw H, Miller JM. “Yoga voor vrouwen met uitgezaaide borstkanker. Resultaten van een verkennende studie” J Pain Symptom Manage. 2007 jan, 33 (3) :331-41.

Culos-Reed SN, Carlson LE, Daroux LM, Hately-Aldous S. “Een pilot-studie van yoga voor overlevenden van borstkanker:. Fysieke en psychologische voordelen” Psychooncologie. 2006 oktober, 15 (10) :891-7.

Danhauer SC, Mihalko SL, Russell GB, Campbell CR, Felder L, Daley K, Levine EA.”Restorative yoga voor vrouwen met borstkanker. Bevindingen uit een gerandomiseerde pilot study” Psycho-oncologie. 2009 april, 18 (4) :360-8.

Danhauer SC, Tooze JA, Farmer DF, Campbell CR, McQuellon RP, Barrett R, Miller BE.”Restorative yoga voor vrouwen met eierstok-of borstkanker. Bevindingen van een verkennende studie” J Soc Integr Oncol. Voorjaar van 2008, 6 (2) :47-58.

Moadel AB, Shah C, Wylie-Rosett J, Harris MS, Patel SR, Hall CB, Sparano JA.”Gerandomiseerde gecontroleerde trial van yoga onder een multi-etnische steekproef van patiënten met borstkanker. Effecten op de kwaliteit van het leven” J Clin Oncol. 01 oktober 2007, 25 (28) :4387-95. Epub 2007 04 september.

Rao MR, Raghuram N, Nagendra HR, Gopinath KS, Srinath BS, Diwakar RB, Patil S, Bilimagga SR, Rao N, Varambally S. “anxiolytische effecten van een yoga-programma in het begin van borstkankerpatiënten bij een conventionele behandeling: een gerandomiseerde gecontroleerde trial . ‘ Aanvulling Ther Med. 2009 jan, 17 (1) :1-8.Epub 2008 14 oktober.

Speed-Andrews AE, Stevinson C, Belanger LJ, Mirus JJ, Courneya KS. “Pilot evaluatie van een Iyengar yoga-programma voor overlevenden van borstkanker.” Kanker Nurs.2010 Sep-okt, 33 (5) :369-81.

Vadiraja SH, Rao MR, Nagendra RH, Nagarathna R, Rekha M, Vanitha N, Gopinath SK, Srinath B, Vishweshwara M, Madhavi Y, S Ajaikumar B, Ramesh SB, Rao N. “Effecten van yoga op symptoombestrijding bij borstkanker patiënten: een gerandomiseerde gecontroleerde trial “. Int J Yoga. 2009 Jul; 2 (2) :73-9.

 

Op http://www.stichtingsaranederland.nl/ vindt u informatie over Stichting SARA.

 

 

 

Deze pagina is ook te bezoeken via http://www.cancercareyoga.nl

zie ook http://www.yoga-zaandam.nl

 

Blog Home