Ayurvedische behandelingen, Cranio Sacraal therapie, Lymfe drainage, triggerpoint therapie en Raja Yoga

Yoga en (chronische) pijnklachten

 

De effecten van yoga

Door midden van kryja’s – het losmaken van gewrichten, asana’s – poses – dit zijn bewegingen/houdingen- en ademhalingsoefeningen door middel van yoga nidra en savasana, en andere ademhalingstechnieken, wordt de ademhaling verbeterd en krijgt men meer vertrouwen in zichzelf.

 

De chronische pijntheorieën vanuit de westerse benadering:

pijn is een onaangename sensorische en emotionele gewaarwording die verband houdt met feitelijke of mogelijke weefselschade of wordt beschreven in termen van weefselschade. Pijn is altijd subjectief. Ieder individu leert het woord pijn gebruiken op basis van ervaringen met weefselschade vroeg in het leven”.

Vaak denken personen met chronische pijnklachten  in een vicieuze cirkel. Ze hebben pijn dus durven ze niet te bewegen en zo blijven de klachten hetzelfde. Door aandacht te geven aan de klachten en hen bewust te maken hoe je bijvoorbeeld door middel van ademhalingsoefeningen en asana’s een ander gevoel teweeg gebracht kan worden in hun pijnbeleving is van essentieel belang in de sessies.

Kenmerkend van asana’s is dat het fysieke rust geeft en het kenmerk van pranayama is dat het emotionele rust geeft.

De nadi shodana pranayama gebruik ik altijd tijdens de sessies, het wordt ook wel de kosmische ademhaling genoemd en het zorgt voor harmonie in het lichaam. Het is als het ware de verbindende factoor tussen lichaam en geest.

 

Chakra’s

Ook kijk ik naar de werking van de chakra’s.

Chakra betekent wiel in het Sanskriet. Het zijn transformatoren die de verbinding maken tussen lichaam en ziel. Deze energieknopen bevinden zich in het subtiele lichaam en zijn onderling verbonden door nadi’s, dit zijn de  lichaamskanalen van het subtiele lichaam.

Chakra’s hebben in het fysieke lichaam corresponderende zenuwknooppunten of klieren.  Wanneer hier een verstoring aanwezig is, heeft dit vaak ook gevolgen voor de overige chakra’s.

 

De sessies worden op de persoon en zijn/haar klachten afgestemd.

 

Blog Home