Ayurvedische behandelingen, Cranio Sacraal therapie, Lymfe drainage, triggerpoint therapie en Raja Yoga

Triggerpoint therapie

 

Triggerpoint therapie kan verlichting bieden bij (chronische) spierpijn en helpt bij het herstellen van lichaamsfuncties. Het kenmerk van triggerpoint therapie is dat de therapeut door te drukken en te voelen op zoek gaat naar de bron van de pijn of klacht en vervolgens door druk uit te oefenen op spierknopen de oorzaak te lijf gaat. Bij deze behandeling kan gebruik gemaakt worden van hulpmiddelen zoals massageballetjes. Omdat herhalende uitoefening van de juiste druk op de bron van de pijn het meest effectief is, wordt mensen ook geleerd om zichzelf te behandelen.

 

Een sessie duurt ongeveer 1 uur.

 

 

TRIGGERPOINTS


Triggerpoint-therapie c.q. Triggerpointcoaching® bestaat uit een combinatie van (functie)onderzoek, triggerpointmassage,

 

eenvoudige instructie voor zelfmassage en bijbehorende adviezen.

 

Wat zijn triggerpoints?


Triggerpoints zijn microverkrampingen in spieren die aanvoelen als pijnlijke verhardingen. Ze onstaan door ongunstig gebruik van spieren, om wat voor reden dan ook. Hierbij valt te denken aan overbelasting, een ongeluk, maar ook onderbelasting, stress of een slechte voeding. Actieve triggerpoints zorgen vaak voor pijn en andere ongemakken die elders gelegen zijn dan waar de verkramping zich bevindt. Bekende voorbeelden zijn (spannings)hoofdpijn uit de nek en schouders of RSI/ CANS (Complaints of the Arm, Neck and/ or Shoulder).

 

Letter A is een spiervezel in een normale ruststand, uitgerekt noch samengetrokken. De afstand tussen de korte dwarsvebindingen (Z- verbanden) binnen de vezel definieert de lengte van de individuele sarcomeren. De sarcomeren lopen in de lengte van de vezel, loodrecht op de Z-verbanden.

 

Letter B is een verkramping in een spiervezel die bestaat uit een aantal sarcomeren in de toestand van continue maximum contractie die kenmerkend is voor een triggerpoint. De opgebolde verschijning van de spierknoop laat zien hoe dat segment van de spiervezel is samengetrokken en korter en dikker is geworden. De Z-verbanden zijn heel dicht bij elkaar getrokken.
Letter C is het deel van de spiervezel dat zich uitstrekt van de spierknoop tot aan de aanhechting van de spier (in dit geval aan het opperarmbeen).

Let op de grotere afstand tussen de Z-verbanden, wat aangeeft hoe de spiervezel wordt uitgestrekt door de spanning binnen in de spierknoop. Deze overstrekte segmenten veroorzaken het strakke en verkortte gevoel in een spier.

 

Iedereen heeft triggerpoints die zorgen stijfheid. De triggerpoints die hier voor zorgen blijven vaak onopgemerkt, maar kunnen op termijn voor problemen zorgen. Dit worden latente triggerpoints genoemd. Deze plaatsen in de spieren vormen de zwakke schakels wanneer de spier te maken krijgt met bijvoorbeeld overbelasting. Latente punten worden dan actief.

Een mooi voorbeeld is een kuitpsier met latente triggerpoints, die bij overbelasting of ‘s nachts door een tekort aan zuur- en voedingsstoffen in de kramp schiet.

Bij de meeste blessures of aandoeningen spelen triggerpoints dus een belangrijke rol.

Verschillende wetenschappelijke onderzoeken wijzen uit dat vaak in het merendeel van de gevallen de meeste klachten direct afkomstig zijn uit triggerpoints. Triggerpoint-therapie, waarbij zelfmassage een belangrijke rol speelt, is gebaseerd op het werk vanClair Davies.

Hij is de auteur van het Handboek triggerpoint-therapie. Deze innoverende en effectieve behandelmethode is specifiek gericht op de behandeling van triggerpoints. Met behulp van dit boek en/ of hulp van een Triggerpointcoach® kunt u uiteindelijk vaak zelf uw klacht de baas worden en blijven. Dit handboek, maar ook zeker deze therapievorm is dan ook een absolute aanrader! Benieuwd of dat ook uw klacht met deze triggerpoints te maken kan hebben?

 

Hoe ziet een behandeling er doorgaans uit?


Er wordt altijd begonnen met een vraaggesprek, de anamnese. Tevens is het bij de wat complexere aandoeningen, noodzakelijk dat u als cliënt van te voren alvast doorgeeft om wat voor klachten het exact gaat. De Triggerpointcoach kan zich dan goed voorbereiden op wat komen gaat, zodat er zo min mogelijk kostbare behandeltijd verloren gaat. Na de anamnese volgt er altijd een lichamelijk functieonderzoek. Het gaat hier voornamelijk om de functies van de spieren in combinatie met de gewrichten. Aan de hand van de uitkomsten van dit onderzoek zal de Triggerpointcoach zorgvuldig zoeken naar mogelijk betrokken triggerpoints in de spieren en pezen.

Wanneer de spieren zijn gescreend op aanwezigheid van relevante triggerpoints, is het tijd om de belangrijkste punten te gaan behandelen.

 

Voordat een punt wordt behandeld met behulp van korte massageknedingen, zal er uitgelegd worden waarom dit wordt gedaan en wat u kunt verwachten. Na een behandeling worden dezelfde spierfuncties opnieuw getest om te kijken of dat er verschil zit in het gevoel en de bewegingsuitslag, in vergelijking met de beginsituatie. Wanneer de spieren positief reageren op de behandeling, wordt u geïnstrueerd om zelfstandig, of onder begeleiding aan uw gezondheid te kunnen werken middels zelfmassage. Het is van belang dat u gemotiveerd bent en zelf aan de slag gaat met uw ‘huiswerk’ voor een goed resultaat. Er zijn bovendien verschillende hulpmiddelen te koop/ huur die vaak onmisbaar zijn voor optimale zelfmassage. Het meest gebruikte hulpmiddel is een massagebal, maar zo zijn er ook de vierpoot en de theracane.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Blog Home