Ayurvedische behandelingen, Cranio Sacraal therapie, Lymfe drainage, triggerpoint therapie en Raja Yoga

Lymfe drainage

 

Lymfe drainage is er op gericht om de activiteit van het lymfesysteem te stimuleren. Het kan bijvoorbeeld effectief zijn bij het oplossen van vochtophoping  of bij een niet goed functionerend lymfatisch stelsel. Een goed werkend lymfesysteem is belangrijk voor het afvoeren van afvalstoffen en voor een sterk immuunsysteem.

 

Lymfe drainage is een vorm van massage waarbij de therapeut met de handen langs lymfekanalen gaat. Hierbij worden blokkades opgeheven en zo nodig lymfekanalen omgeleidt om zo het functioneren van het stelsel te herstellen. De massage wordt liggend ondergaan en duurt ongeveer 4 tot 5 kwartier.

 

 

Lymfe drainage / massage
Het lymfesysteem is een van de drie grote vochtregulerende systemen in ons lichaam.
1. de bloedsomloop die elke cel in ons lichaam van de nodige zuurstof en voedingsstoffen voorziet.
2. Het lymfe-systeem is het tweede systeem. Het is een soort gecombineerde politie- en vuilnisdienst.
Het lymfesysteem bevat geen eigen pomp; het lichaam moet dus door beweging van het lichaam zelf of door ontvangen van bewegingen van buiten af zorgen voor goede doorstroming.
3. het cranio-sacraal vochtsysteem via de schedel, ruggengraat en het staartbeentje.
Terug naar het lymfesysteem.
Het is dus een netwerk van een aantal organen, verbonden via lymfehaarvaten, lymfeknopen, lymfeafvoerbuisjes die hun vocht lozen in de bloedstroom. De lymfeknopen zijn kleine tussen-opslagplaatsen. We vinden ze o.a. in grote aantallen in de hals, bovenzijde borstkas, oksels, liezen. Het lymfesysteem transporteert lymfevloeistof van alle weefsels naar de bloedvaten.
De lymfevloeistof vervoert eiwitten en vetten afkomstig van ons spijsverterings-stelsel. Verder wat rode bloedlichaampjes en héél veel witte bloedlichaampjes, die er zijn om bacterën aan te vallen en op te eten. Het lymfesysteem is het belangrijkste deel van ons immuunsysteem (dat ons lichaam beschermt tegen bacteriën en virussen).
Door zachte ritmische lymfedrainage en lymfemassage wordt het lymfesysteem schoongemaakt. Hierdoor kan de lymfe beter stromen en kwaliteitief zien we dat er ook meer lymfocyten worden aangemaakt, hetgeen ons immuniteitssysteem bevordert.
Het grote verschil tussen de bloedstroom in de bloedvaten en de lymfestroom in de lymfevaten is dat het bloed actief door het hart wordt rondgepompt en dat de lymfestroom passief is. Er is geen ‘lymfepomp’ zoals de ‘bloedpomp’ (het hart). In plaats daarvan sijpelt vocht in het lymfevatsysteem en wordt door normale lichaam- en spierbewegingen voortgeduwd in de richting van de lymfeklieren.

 

Mensen met zwellingen, ernstige huidbeschadigingen of oedeem adviseer ik naar een regulier lymfedrainage specialist te gaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Blog Home