Ayurvedische behandelingen, Cranio Sacraal therapie, Rigpa, triggerpoint therapie en Raja Yoga

Artsen waarschuwen voor dubbelvouwen baby

Posted by Frans Bossenbroek - December 20th, 2011

Genezen met een zachte aanraking en niet door manipulatie!

 

De afgelopen dagen staat cranio sacraal therapie volop in de belangstelling. Gezegd wordt dat Cranio sacraal therapeuten huilbaby’s dubbelvouwen om zo het jong geboren kind te “genezen.” Dit is volstrekte onzin!

Cranio sacraal therapeuten gaan er van uit dat het lichaam niet moet worden gedwongen, zoals bij standaard massages, maar subtiel moet worden bewogen.

Cranio sacraal therapeuten behandelen het lichaam van patiënten ( dus ook baby’s) door bepaalde delen met zachte, langzame bewegingen te masseren. Zij gaan mee in het ritme van het lichaam. Dit moet zachtzinnig gebeuren omdat  het lichaam zo optimaal meewerkt om zichzelf te herstellen — en dat is het uiteindelijke doel van craniosacraal therapie (CST). Het lichaam moet subtiel worden bewogen, in plaats van ertoe worden gedwongen. De weerstand die wordt opgewekt in het lichaam door hardhandige massages, of methodes als het kraken van de ruggenwervels, is niet goed . Daarbij kijken wij niet alleen naar de lichamelijke oorzaak van klachten; we besteden ook aandacht aan emotionele aspecten, doordat bij de behandeling allerlei gevoelens en herinneringen bij de patiënt kunnen loskomen.

‘Er zijn duizend-en-een klachten die met CST te behandelen zijn’. ‘Tachtig procent van de klachten waarmee mensen bij de huisarts komen, zijn functionele klachten. Dat betekent dat er niets stuk is in het lichaam, maar dat er een probleem is. In feite zijn dat allemaal klachten waarbij CST kan helpen.’ Deze methode werkt tegen allerlei aandoeningen, variërend van chronische nek- en rugpijn tot migraine, en ook bijzonder goed bij huilbaby’s.

CST kan helpen de blokkade in het bindweefsel weg te nemen. Het bindweefsel omhult, steunt en verbindt de schedel, ruggenmerg, organen, botten, spieren, gewrichten, bloedvaten en zenuwen. Door middel van de zachte massage kan de behandelaar het cranio sacraal systeem en het bindweefsel helpen te ontspannen. Hierdoor komt de geblokkeerde stroming van het craniosacraal ritme weer op gang.

Het zou fijn zijn wanneer er vanuit het reguliere circuit met kennis van zaken wordt gereageerd op de behandelwijze van Cranio sacraal therapeuten. Wij pleiten al geruime tijd voor meer aandacht voor CST. Dan zal men ook inzien dat CST een prima aanvulling is op een reguliere behandeling. Beroepsgroepen aanvallen is niet moeilijk, het is wel moeilijk om zuiver te zijn met kritiek, zeker wanneer men onvoldoende kennis heeft van wat een Cranio sacraal therapeut doet.

 

 

Leave a Reply

Blog Home